toplogo

Ordet

Drama.   Premiere 10/1-1955
Spilletid - 124 min. Sort/hvid dvdvhs

Ekstra information:
Carl Th. Dreyer var en meget grundig og omhyggelig instruktør. Intet blev overladt til tilfældighederne. Forud for filmatiseringen af Kaj Munks skuespil "Ordet" henvendte Dreyer sig til Udvalget for Folkemaal og anmodede om sagkyndig bistand ved optagelserne. Carl Th. Dreyer ville sikre sig at der blev talt korrekt jysk i filmen. Udvalget udpegede en ung stud. mag. Sven Poulsen til at følge optagelserne og gennemgå samtlige replikker med skuespillerne - lige fra Henrik Malberg til debutanterne.

En del udendørsoptagelser blev foretaget på egnen omkring Vedersø, hvor Kaj Munk var præst. Lokale bønder og fiskere optræder som statister, og rollelisten blander i øvrigt kendte skuespillere og amatører. Det blev en drøj tid, da en stor del af tiden gik med tålmodigt at vente på solen. Ustandselig blev optagelserne afbrudt af vejret. Værst var det med en scene, der skulle optages ved Madum Kirke, hvor skuespilleren Ove Rud skulle gå over vejen forbi en flok gæs og ind igennem kirkegårdslågen. Fire gange blev hele det store filmudstyr kørt ud til Madum Kirke og fire gange sendte man 100 gæs derhen på en lastbil, men hver gang måtte filmfolk og gæs vende hjem efter at have ventet forgæves på solskin i adskillige timer. Så snart apparaterne var stillet op forsvandt solen.

Thimgaard i Thim lagde stald til filmens Borgensgaard, og Hee Kirke med omgivelser blev Borgensgaards sognekirke. Herudover blev de fleste scener på Borgensgaard optaget i og ved Valdemar Høgsberg Kristensens gård i Husby Klit. Hele holdet tog ophold på Hotel Vedersø Klit i de uger optagelserne stod på.

Indspilningsperioden, som var planlagt til at vare 2½ måned, begyndte på den jyske vestkyst, hvor man filmede i perioden 15. juli til 13. august 1954. Møbler og inventar til dekorationerne blev udlånt af de lokale, som også for manges vedkommende var statister i filmen.

Fra egnen medvirkede bl.a. Kaj Munks jagtkammerat, gårdejer Valdemar Høgsberg Kristensen, hans hustru Anne Marie Christensen, Ole Petersen og den kendte jyske skærslipper Schrøder, der boede på alderdomshjemmet i Struer.

"Ordet" fik en meget flot kritikermodtagelse og var den eneste af Dreyers film, der også var en kommerciel succes. På årets Venedig-festival modtog Dreyer den internationale filmverdens længe fortjente hyldest og festivalens store pris, og filmen har siden modtaget mange andre udmærkelser.


(Kilde: Bl.a. Dagbladet Vestkysten den 31/07/1954)

Rollen som den store pige Maren var oprindelig tiltænkt Ibeth Gam Christensen, men hun havde svært ved at tale jysk og i stedet blev det Ann Elisabeth Groth-Hansen, der fik rollen.Oversigt Søg Mærkedage Quiz Vidste du Danske film på TV Lokationer TV-serier,Tegnefilm,Julekalendere,Stumfilm Nyt i databasen Om danskefilm