Det Kongelige Biblioteks Have
Proviantpassagen 1
1218 København K

Det Kongelige Biblioteks Have - også kaldet Bibliotekshaven - er en lille oase midt i byen. Haven ligger på Slotsholmen, mellem Christiansborg Slot og Det Kongelige Bibliotek.

Haven ligger i umiddelbar nærhed af Finansministeriet og Christian 4.s gamle børsbygning. Den er i dag præget af blomstrende bede og store skyggefulde træer. Kun det lave bassin i midten af haven røber, at der en gang lå en havn på dette sted.

Mit i haven står en ny vandskulptur og ved hvert timeslag dagen igennem udspyr det kaskader af vand. Den er udført af billedhugger Mogens Møller som et monument over det skrevne ord. Skulpturen er skænket til Det Kgl. Bibliotek i anledning af bibliotekets tilbygning, Den Sorte Diamant.

Haven er anlagt i 1920 af havearkitekt Jens Peder Andersen og slotsarkitekt Thorvald Jørgensen oven på Christian 4.s tidligere krigshavn, Tøjhushavnen.

Havens tidligere maritime funktion afslører sig ved, at der i murværket for enden af haven er indmuret gamle fortøjningsringe til 16- og 1700-tallets skibe.

Midt i haven står også en skulptur af den verdensberømte filosof Søren Kierkegaard. Han skuer med et sørgmodigt blik - nogle mener, mod netop det sted i guldalderens København, hvor hans tabte kærlighed og forlovede Regine Olsen boede.

I havens fire græsklædte hjørnestykker er søjlebaser fra det gamle Christiansborg brugt som blomsteropsatser. Gennem haven løber en hovedakse, som skaber forbindelse mellem Rigsarkivets gård og hovedindgangen til Det Kongelige Bibliotek.


Ved havens springvand mødes Birgitte Nyborg og Bent Sejrø ofte i tv-serien "Borgen".















Denne lokation er blevet brugt i følgende TV-Serier
Borgen