Børsen
Slotsholmen
1217 København K

Børsen med sit karakteristiske dragespir må regnes blandt de mest markante og smukkeste bygninger i København. Den er opført 1619-23, var et af kong Christian 4. talrige byggeprojekter og er led i hans merkantilistiske politik.

Bygningen er 127 meter lang.

Det særprægede 54 meter høje kobberspir med fire sammenslyngede dragehaler var efter sigende kongens egen ide. Et særkende for bygningen er dens hovedindgang. Børsrampen, som fra Slotspladsen fører op til hovedportalen i første sals højde.

Oprindelig blev bygningen, der blev taget i brug omkring 1631, benyttet som handelsboder og vareopbevaring, men i 1855 blev den ombygget til en moderne børs. Under Første Verdenskrig slog de såkaldte gullaschbaroner deres folder på Børsen. Mens almindelige mennesker med nød og næppe klarede sig igennem de svære tider, havde baronerne sammen med sortbørshandlerne kronede dage. Det fik syndikalister til i 1918 at bryde ind i Børsen, hvor de slog løs på børshandlerne med dertil medbragte fastelavnskøller (det var fastelavnsmandag). Indtil 1974 holdt Københavns Fondsbørs til i Børsens lokaler, men fra 1987 har de gamle bygninger været hjemsted for Det Danske Handelskammer.


Kilde: Danmarkshistoriens steder.

I filmen "Olsen-banden overgi'r sig aldrig" slutter filmen med at kampvognen er parkeret ved Børsen - og hvor Arthur Jensen som parkeringsvagt sætter en bøde på den. (Kilde: bogen "Skide Godt Egon").Denne lokation er blevet brugt i følgende film
Plat eller krone (1937)
Ved Kongelunden (1953)
Den kære familie (1962)
Olsen-bandens store kup (1972)
Olsen-bandens sidste bedrifter (1974)
Pas på ryggen, professor (1977)
Familien Gyldenkål vinder valget (1977)
Olsen-banden overgi'r sig aldrig (1979)
Denne lokation er blevet brugt i følgende TV-Serier
Bryggeren