Poeten og Lillemor
Komedie. 6/3-1959
100 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
Denne film er et muntert spil med Poeten (Henning Moritzen) og Lillemor (Helle Virkner) som hovedpersoner, om deres daglig bryderier, skuffelser og glæder. Vi stifter bekendtskab med dem en søndag morgen i en lille kvistlejlighed i et temmelig poesiforladt forstadskvarter. Deres plageånd er kreditoren (Olaf Ussing) en sortklædt mand, der dukker op på de mest ubelejlige tidspunkt og energisk kræver penge. Han afholder sig heller ikke fra at bryde helligdagens fred, hvilket ikke mindst vækker naboernes indignation. Der er ikke noget så uforskammet som at forlange kontante afdrag på en søndag. Heldigvis har lykkens gudinde også sine budbringere. Postbudet (Paul Hagen) kommer med et anbefalet brev. Når sådan et brev er fra en sagfører, får man bange anelser og Lillemor bliver ulykkelig. Hun får den opfattelse, at Poeten skal betale 10.000 kr., men det viser sig at han skal have 10.000 kr. Han har fået Møller mindelegat litteraturens ridderkors. Poeten og Lillemor er pludselig blevet eventyrlig rige og efter en hidsig diskussion om pengenes anvendelse får Poeten den lyse ide, at de skal købe det idylliske, stråtækte bondehus, som det har set på. Så kan de bo i skønne, landlige omgivelser, og han kan få fred til at digte. De tager straks ud og kigger grundigt på huset. Det har sine skrøbeligheder, men poeten får det på fordelagtige vilkår. En helt ny tilværelse begynder for dem. Herude, langt fra hovedstadens larm, møde de mærkelige mennesker. Der er Anton (Ove Sprogøe), landsbyens barber og hans forlovede Vera (Lis Løwert), servitrice i kroen. Også de har deres problemer. Det gælder også bageren (Dirch Passer) som er dybt forelsket i Lise (Judy Gringer). Slagteren (Karl Stegger) er i sin egenskab af forhandler af leverpostej og andre fødevarer en særdeles betydningsfuld person, desværre uden respekt for Poetens digtekunst. Så er der købmanden (Valsø Holm), brav og hyggelig, gift med købmandinden (Helga Frier), en noget stramtandet dame. 10.000 kr er ikke alverden, når man har købt hus, skal sætte det i stand og anskaffe indbo og høns. Og det varer ikke længe før Poeten og Lillemor kommer ud for nye vanskeligheder, ikke mindst da kreditoren forstyrrer idyllen. Det ser sort ud, indtil Poeten højst uventet opnår anerkendelse som virkelig digter i landsbyens kreds. Lykken tilsmiler dem atter – og Lillemor kan tilmed betro Poeten en meget glædelig nyhed.
 


Medvirkende:
Henning MoritzenPoeten
Helle VirknerLillemor
Ove SprogøeAnton
Lis LøwertVera
Olaf UssingKreditor
Dirch PasserBageren
Karl SteggerSlagteren
Valsø HolmKøbmanden
Helga FrierKøbmandens kone
Kjeld PetersenHenry Hamber
Judy GringerLise
Paul HagenPostbudet
Axel StrøbyeLandmåleren
Ole MogensSangeren
Henry LohmannNabo i opgangen
Bjørn SpiroJulemand
Jytte AbildstrømNabokone i opgangen
Soffy DamarisÆldre nabokone
Sinne Grøndahl
Jens DueSølvbryllupsgæst
Holger VistisenGæst i restauranten

Kredits:
InstruktionErik Balling
ManuskriptErik Balling
MusikBent Fabricius-Bjerre
IdeJørgen Mogensen
IdeHenning Nystad
DekorationerKai Rasch
Still fotografNils K. Bygholm
KostumerHolger Blom
KostumerInger Bjarne
TonemesterJens Egil Hansen
SangteksterKlaus Rifbjerg
Make-upLene Ravn Henriksen
Make-upBirgit Bjarneg
KlipCarsten Dahl
KameraJørgen Skov
AssistentFlemming Olsen
AssistentBjarne Hedegaard
AssistentJørn Abrahamsen
KoreografiErik Wendelboe
FotografPoul Pedersen
ProduktionsselskabNordisk Film A/S
Instruktion assistentFinn Henriksen
UdlejningNordisk Film A/S
TilrettelæggelseCarl Rald
TilrettelæggelseJohn Hilbard
RegissørHenning Bahs
Regissør assistentKjeld Jensen
AnimationIb Steinaa
Baseret på tegneserien afJørgen Mogensen

Lokationer:
Bygaden 1, Kirke Værløse
Kirke Værløse Kirke
Kirke Værløse Kro
Poeten og Lillemor's hus

Filmen har sidst været vist på TV:
15/5-2016 på TV2 Charlie   klik for at se flere
22/9-2015 på TV2 Charlie
12/7-2015 på TV2 Charlie
17/3-2015 på TV2 Charlie
26/12-2014 på TV2 Charlie
3/10-2014 på TV2 Charlie
3/9-2014 på TV2 Charlie
1/8-2004 på DR 1
3/7-2004 på DR 1

Iøvrigt:
Erik Ballings pseudonym, PERRIK, blev brugt af Klaus Rifbjerg i filmen, da han ikke syntes, at han ville lægge navn til den tekst, han skrev til parodivisen: MOR.

Når du modtager disse ord mor
fra din dreng som nu er stor mor............


Fra Erik Ballings side var der lagt op til, at det skulle være en sødsuppedrivende parodi på en dansktop-schlager om en sømand i det fremmede, der står og tænker på sin mor, som han ikke har behandlet alt for pænt. Erik Balling fik Klaus Rifbjerg til at skrive teksten til Bent Fabricius-Bjerres melodi, og da Rifbjerg afleverede den, var alle klar over, at klicheerne var så fede, at sangen rent faktisk kunne blive et rigtigt hit. Her holder den historiske enighed op mellem parterne. Den officielle forklaring fra Balling og Fabricius-Bjerre var - at Klaus Rifbjerg var bange for at lægge navn til teksten, fordi det kunne ødelægge hans renomme som forfatter og digter. Resultatet var i hvert fald, at det blev Balling, der under sit synonym "Perrik" lagde navn til teksten. Klaus Rifbjerg derimod har sagt at han gerne ville lægge navn til teksten, som han havde skrevet sammen med forfatterkollegaen Jesper Jensen. Men at Erik Balling løb med al royaltyen. Iøvrigt blev sangen aldrig det store hit i Danmark.

Kilde: Nordisk Film - en del af Danmark i 100 år.