Fætrene på Torndal
Familiefilm. 21/9-1973
95 min. Farve. DVDVHS

Beskrivelse
De to naive brødre Claus (Karl Stegger) og Mikkel (Arthur Jensen) arver gården Torndal sammen med deres fætter Frands (Axel Strøbye). Efter deres onkel Jacob er død. Frands er lidt af en original. Han forsøger sig som opfinder i laden og har et job som ledvogter ved en privat jernbane, med to daglige passager. Hans opfindelse - en Jernbaneskinneskidtskraber - er en stor hemmelighed. Han håber at brødrene vil udbetale hans 3. del af arven, så han kan gøre den færdig og søge verdenspatent. Claus og Mikkel har også planer med Torndal, men Signe (Lily Broberg), som er husbestyrerinde på gården, stikker en kæp i hjulet for dem. Sammen aften er der bankospil på kroen, med Frands som opråber, og Mikkel vinder en levende ged, som herefter følger dem i tykt og tyndt. Jørgen Iversen (Kurt Ravn), som forpagter det lille husmandssted, som hører under Godset Digeskov, må ved siden af have et job på en maskinfabrik, for at få det til at løbe rundt. Digeskovs ejer Seehus, som opholder sig i USA, har overladt den daglige ledelse til godsinspektør Werner (William Rosenberg). Han er lidt af en lumsk person. En dag Jørgen kommer op på godset, for at hente sin veninde Bitten (Anette Karlsen), som er kontordame. Der, be'r Werner ham om en samtale og her bliver Jørgen gjort bekendt med, at hans forpagtningsafgift vil blive fordoblet, og at der ikke er store chancer for fornyelsen af kontrakten. Jørgen har brugt mange penge på forbedringer og bygget ny staldbygninger, så han har ingen mulighed for at opfylde Werners krav. Signe tilbyder Jørgen, at han kan låne penge af hende til udbetalingen, så han kan købe gården. Men Werner forlanger så høj en pris, at han ikke kan klare den. Werner har en plan om, at hans søn Fritjof (Søren Strømberg), der har studeret landbrug, skal overtage Jørgens gård, når Werner har fået ham sat på porten. En dag dukker Seehus’ datter Eva (Anne Wedege) op. Hun har studeret økonomi i Frankrig. Under en ridetur bliver hendes hest forskrækket og tramper rundt i Jørgens korn, hvilket får ham til at give hende en ordentlig skideballe. Eva overværer at Jørgen bliver overfaldet af Carlo (Arne Hansen), forvalter på Digeskov. Carlo nægter at høste for Jørgen. Werner fortæller Eva, at Jørgen er en ballademager. Eva opsøger Bitten, som fortæller, at det er det eneste Jørgen ikke er. Eva får mistanke om, at der er noget galt, og får fuldmagt af sin far til en kritisk revision af godsets regnskaber. Eva har samtidig forelsket sig i Jørgen. Finder Eva uregelmæssigheder i regnskabet, får Jørgen høstet og gengælder Jørgen Evas forelskelse. ?
 


Medvirkende:
Karl SteggerClaus
Arthur JensenMikkel
Axel StrøbyeFrands - deres fætter
Lily BrobergSigne - husbestyreinde på Torndal
Kurt RavnJørgen Iversen
Anne Wedege-MathiasenEva Seehus - godsejerdatter
Anette KarlsenBitter - kontordame på Digeskov
William RosenbergWerner - godsinspektør på Digeskov
Søren StrømbergFritjof - søn af godsinspektøren
Arne HansenCarlo Petersen - forvalter på Digeskov
Holger VistisenBaggesen - advokat
Anne-Marie JuhlAnna - krokone
Valsø HolmEjner Thomsen - sognefoged
William KisumBestyrer på Toftvang
Peer GuldbrandsenDommerfuldmægtig
Alvin LinnemannAndersen - ejer af maskinstation
Ulla JessenDeltager I bankospil
Bent WarburgHans Erik
Lise SchrøderPige i kro
Ejnar FlachRevisor

Kredits:
InstruktionIb Mossin
ManuskriptFinn Henriksen
ManuskriptIb Mossin
MusikSven Gyldmark
KopiNordisk Film A/S
KostumerGitte Kolvig
TonemesterGert Madsen
ProduktionslederPalle Schnedler-Sørensen
DrejebogIb Mossin
DrejebogFinn Henriksen
SangteksterErik Leth
Make-upBodil Overbye
ScenografiPalle Nybo Arestrup
KlipBirgit Sandberg
KlipBirthe Frost
FotografErik Wittrup Willumsen
BelysningsmesterPer Jørgensen
ProduktionsselskabMerry Film
Fotograf assistentFlemming Ravn
RekvisitørTorben Bille
RekvisitørNiels Matzen
ScriptKaren Bentzon
UdlejningDansk Svensk Film
ProducentFinn Henriksen
Tone mixSkandinavisk Tone Teknik
Tone mixOle Ørsted
Efter roman afMorten Korch

Lokationer:
Avlsholmgård i Karlebo
Boserupvej v/ Kattinge
Edelgave
Herslev Bygade
Lundevej 4, Hove, Smørum
Lundevejgård
Saltrup Station
Toftevang, Helsinge
Veksø Kro

Filmen har sidst været vist på TV:
27/10-2019 på TV2 Charlie   klik for at se flere
18/8-2019 på TV2 Charlie
19/5-2019 på TV2 Charlie
3/2-2019 på TV2 Charlie
23/6-2018 på TV2 Charlie
17/8-2014 på DR 1
26/7-2014 på DR 1
5/4-2012 på TV2 Charlie
25/1-2012 på TV2 Charlie
10/11-2011 på TV2 Charlie
1/9-2011 på TV2 Charlie
26/6-2011 på TV2 Charlie
17/3-2011 på TV2 Charlie
27/12-2009 på DR 1
5/12-2009 på DR 1
17/4-2006 på DR 1
8/4-2006 på DR 1

Iøvrigt:
I en af høstscenerne medvirker Ingrid og Poul Andersen og to af deres børn Jørgen og Jens som statister, i en høstscene, hvor de ser på de tre fætre i roerne. I samme scene ses også produktionsleder Palle Schnedler Sørensen fra filmselskabet.

Endvidere medvirkede køer tilhørende gårdejer Tage Sørensen, Bregnegård, Kirkeltevej 158 i Karlebo og i filmen hakker Axel Strøbye, Karl Stegger og Arthur Jensen roer på en mark i Vejenbrød tilhørende tidligere og nu afdøde borgmester i Karlebo kommune Henry Hansen.


(Kilde: Medlemsbladet Rytterskolen for Karlebo Lokalhistoriske Forening 14. årgang nr. 1 - Sommer 2020)


Før og efter video: https://www.youtube.com/watch?v=kupPz5zAt7c

Bregnegården ejer Tage Sørensen passede geden "Thor" under optagelserne.

Køerne som Jørgen og Signe lukker ud var lånt på en anden gård, da de ikke havde køer på Bregnegården. De blev hentet i en hestetrailer. Efter endte optagelser satte teknikerne køerne ud til afhentning i forhaven, hvor de åd af æbletræerne og ødelagde dem.

Under optagelserne på Avlsholmgård spurgte filmholdet pænt om lov til at låne køleskabet til lidt mad og holde øllerne kolde. Efter et stykke tid spurgte de hvad de skulle gøre med snapsen, så den røg i fryseren - og der var et værre rend frem og tilbage hele tiden, husker de tidligere ejere, Ingrid og Poul Andersen.

På Bregnegården overhørte ejeren Ib Mossin skændes i telefonen med filmselskabet og råbe noget i retning af : "Så kan det sgu også være lige meget, så kan vi kyle hele lortet ud". På det tidspunkt havde optagelserne været igang i 14 dage, men flyttede herefter til Avlsholmgård (Torndal), hvor de fleste af scenerne er filmet. Måske derfor er der så få scener med fra Bregnegården ?

Axel Strøbye lånte soveværelset på 1. sal på Avlsholmgård for at få ro til at læse på sine roller. Arthur Jensen fik kråsen med hjem, da der blev slagtet høns på gården, og efter optagelserne i haven, hvor Signe sprøjter vand på dem, måtte han ind og ligge lidt på sofaen, da han mente at han var blevet en smule forkølet.

Imellem optagelserne brugte Lily Broberg meget af tiden på at strikke, og Anne Wedege sad ofte og solede sig. En dag med dårligt vejr gik enkelte af skuespillerne på den lokale kro i mens de ventede på bedre vejr. Da vejret senere klarede op var der een af dem der havde fået for meget at drikke, så de alligevel ikke kunne optage, til stor irritation for instruktøren Ib Mossin.

Skuespillerinden Anne Wedege husker at de havde en stand-in med paryk for hende til hestescenerne, da hun ikke selv kunne ride. Faktisk er scenen med den stejlende hest filmet stående på jorden med fotografen liggende på jorden under hende, imens en assistent trak i tøjlerne bag fotografen.

Statisterne ved de andre maskiner i baggrunden på fabrikken, hvor Jørgen arbejder, var de rigtige medarbejdere på virksomheden A. Cornelius Knudsens Instrumentfabrik A/S. Virksomheden blev valgt til optagelserne fordi produktionslederen af filmen, var medlem i samme tennisklub som direktøren.

Axel Strøbye var mildest talt ikke begejstret for instruktøren (Ib Mossin). Så han forbød ham at komme i nærheden og "blande sig", når der skulle optages scener med Axel. Når en scene var i kassen råbte Ib på stor og sikker afstand "Skidegodt Axel". Det formildede dog ikke Axel, husker Kurt Ravn.

I scenen hvor de spiller banko forestilles at de sidder over for hinanden. Men faktisk er optagelse lavet med deltagerne på samme side af bordet, da man ellers skulle filme i modlys over mod vinduerne på den modsatte væg - samt flytte alt det tekniske udstyr. Det ses på baggrunden, der er den samme for Karl Stegger og Arthur Jensen - og for Kurt Ravn og Anette Karlsen.

På væggen bag Lily Broberg hænger et billede af "Torndal". Billedet er af den rigtige gård Avlsholmgård, som i filmen netop skal forestille "Torndal". Scenen er optaget i studie - så filmselskabet havde lånt fotografiet af familien.