Lån mig din kone!
Lystspil. 28/10-1957
94 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
På et skilt over en moderne forretningsbygning i den indre by står at læse: "HENRIK RUDHOLM, BABYUDSTYR EN GROS". Da der efter statistikken fødes et barn hvert sekund, også om søndagen, må børn jo være en god forretning. Og Rudholms Babyudstyr er da også et storartet firma, et af de førende i branchen, ikke mindst takket være manden for det hele Henrik Rudholm (Gunnar Lauring) en mand i begyndelsen af halvtredserne. Han er vant til at få sin vilje, men står dog godt i forholdet til sit personale, specielt til sin veldrejede sekretær frk Flint (Bodil Steen). Hans salgschef Børge Lund (Preben Mahrt) er en mand først i trediverne. Sympatisk og flittig og en mand der helst viger udenom det svage køn. Intet forudset bør ske. Alligevel sker der en dag noget, som han ikke helt har beregnet. Vi skal også lige møde endnu en af firmaets medarbejdere Halfdan Knudsen (Christian Arhoff) rejsende i Rudholms Babyudstyr og leder af filialen i Århus. Han kører omkring i en højst besynderlig bil, en bil af mærket HGF og han er netop kommet til København for at tale med chefen. Sidst er der så Thomsen(Ole Monty), der er afdelingschef. Han håber på at blive underdirektør i firmaet. Han mener - ligesom direktøren ikke at en ungkarl hører hjemme i firmaet. Han er selv gift, og har 2 snart 3 –børn. Da Lund også er ude efter underdirektørstillingen, kommer han til at fortælle chefen, at han selv er gift. Chefen indbyder straks ham og hans kone til middag og Lund opdager at en lille hvid løgn kan ende i en katastrofe. Hvad gør man ? Man henvender sig naturligvis til sin bedste ven Torben (Buster Larsen). Denne indvilliger i - efter at blive kaldt smålig at låne sin kone Ulla (Lily Broberg) ud for denne ene aften. Ulla gør stormende lykke ved selskabet, så meget at hun udkommanderes til at følge sin mand til Århus til et møde i filialen. Nu synes Torben det går for vidt. Han indvilliger, hvis han kan tage med for at inspicere og forbeholde sig ret til at låne sin kone. Helt uholdbart bliver det, da ægteparret inviteres på weekend i chefens jagthytte, hvor også frk Flint, der ikke kan skjule sin jalousi overfor for den charmerende fru Lund, er til stede. Lunds eget hjerte tændes alvorligt i brand under samværet med chefens søde datter (Anne Werner Thomsen) Susanne. Hun er heller ikke upåvirket af hans charme. Situationen bliver helt katastrofal, da Torben dukker op for at kontrollere, at Lund ikke overskrider venskabets grænser. Knudsen er også gæst i jagthytten og mens han, under et natligt tordenvejr, underholder de mere eller mindre opskræmte gæster med uhyggelige spøgelseshistorier, trækker de sidste uheldssvangre tordenskyer sammen om den arme Lunds hoved.
 


Medvirkende:
Gunnar LauringHenrik Rudholm - direktør
Anne Werner ThomsenSusanne - direktørens datter
Preben MahrtBørge Lund - salgschef
Buster LarsenTorben Einerts - arkitekt
Lily BrobergUlla - Torbens kone
Christian ArhoffHalfdan Knudsen - repræsentant
Bodil SteenHenriette Flint - sekretær
Ole MontyThomsen - afdelingschef
Inga LøfgrenFru Thomsen
Knud HallestKjær - afdelingschef
Ellen FriisFru Kjær
Bjørn SpiroPolitibetjent
Poul BundgaardPortieren
Ego Brønnum-JacobsenNielsen
Ejnar LarsenHotelkarlen
Jens KjeldbyJørgensen - kasserer
Preben UglebjergFortæller
Lillian SjögrenKontordame med hestehale
Christa Rasmusen BuckhøjHøj kontordame

Kredits:
InstruktionPreben Neergaard
ManuskriptFleming Lynge
ManuskriptPreben Neergaard
MusikMorten Reesen
KopiNordisk Film A/S
TonemesterArne Lintner
ProduktionslederWerner Hedman
ProduktionAage Stentoft
DrejebogPreben Neergaard
DrejebogFleming Lynge
Make-upCalma Jensen
FotografKarl Andersson
BelysningsmesterOve Højlund
UdlejningASA
RegissørSvend Knud Rex
Efter roman afErik Pouplier
Script assistentNiels Holm

Lokationer:
Aarhus Hovedbanegård
Hotel Royal - Århus
Sænkesøvej 7, Høsterkøb

Filmen har sidst været vist på TV:
28/8-2007 på DK4   klik for at se flere
21/4-2007 på DK4
1/11-2006 på DK4
9/8-2006 på DK4
14/4-2006 på DK4
22/11-2005 på DK4
17/7-2005 på DK4
16/5-2005 på DK4
19/4-2005 på DK4
5/3-2005 på DK4
19/1-2005 på DK4

Iøvrigt:
Filmen blev optaget on location, altså på de steder hvor handlingen virkelig udspilles.

Direktør Rudholms jagthytte, der skal forestille at ligge syd for Århus, er Aage Stentoft's hus i Høsterkøb i Nordsjælland. Huset solgte han iøvrigt til Nina og Frederik i 1959.

I en af scenerne vågner Buster Larsen op med fjer på hjernen og i håret og med æg i lommerne efter at være gået i seng sammen med hønsene og have tilbragt natten i hønsehuset, hvis beboere løber forskrækket ned ad ham.

Denne scene blev optaget i et hønsehus på Høsterkøb Byvej tilhørende Seksdagesrytter og hønseriejer Hans E. Andresen. (Kilde: Politiken 15-11-1957)

Aage Stentoft brugte Det ny Scala blev til en række indendørsoptagelser fra sidst i juni måned 1957 til midten af august 1957. Forinden blev foretaget ombygninger i teatret, bl.a. blev scenegulvet bygget ud over orkestergraven og tilskuerpladserne.

En af scenerne til Aage Stentofts film blev indspillet i Gutenberghus studier (Kilde: Se og Hør 23. august 1957).

I slutningen af "Lån mig din kone" går Gunnar Lauring ind i en blomsterbutik for at købe en stor buket til Lily Broberg. Inden Gunnar Lauring går ind i butikken, som ligger på et hjørne, kan man se facaderne på den modsatte side af vejen bl.a. forretningen "Tagenshus". Denne forretning lå dengang i Sct. Paulsgade 7B i Aarhus. Filmscenen er øjensynligt optaget på hjørnet af Sct. Pauls Kirkeplads, hvor Gunnar Lauring kommer fra Bruunsgade.

Elevatoren som Gunnar Lauring går ind befinder sig stadig på Hotel Royal i Aarhus.

I denne film kan man i 45 sekunder se MB-lyntoget "Limfjorden" på Århus Hovedbanegård (Kilde: Jul på Hjul, udgivet i 1994). I filmen ser man Lily Broberg og Preben Mahrt ankomme med lyntoget. Senere er der også optagelser fra Domkirkepladsen.