Over alle grænser
Drama. 7/3-1958
93 min. Sort/hvid. DVD

Beskrivelse
Vera (Helle Virkner) opdager, gennem den lille bys snakkesalige tandlæge (Louis Miehe-Renard), at hendes mand Eriks (John Wittig) mange forretningsrejser dækker over andet og mere end ren forretning der er også lidt eventyr med i spillet. Da hun, efter Erik har været ude for et biluheld, der har skaffet ham et gibsben, finder nogle direkte beviser, forlader hun hjemmet, for at tænke sig om. Ude på landevejen kommer en ny verden bogstavelig talt rullende ind i hendes liv. Det er en stor 20 tons Volvo-kølevogn, hvis chauffør Anton (Holger Juul Hansen) inviterer hende med op og køre. Efter lidt betænkningstid tager hun imod tilbudet, og der udvikler sig hurtigt en fortrolighed mellem de to mennesker, der begge trænger til at tale stilfærdigt sammen om alting og ingenting. Hjemme i den lille by forsøger Erik overfor drengen Peter (Michael Glynn) at dække over moderens forsvinden, hun er taget over til mormor, svarer han Peter. Men da mormoren selv dukker op i billedet, bliver det svært for Erik at finde nye løgne, og i et langt døgn sidder man bare og venter. Imidlertid er forholdet mellem Anton og Vera blevet mere en bar fortrolighed, de har været alvorlige sammen og de har moret sig sammen f.eks. på Hamborgs Reeperbahn. Vera er kommet væk fra den lille bys vanetilværelse og har fået ny og frisk luft under vingerne. Midt under kørslen på en ad de tyske autostradaer venter en telefonbesked fra fiskeeksportøren hjemme i Danmark Anton skal vente 8 dage på returlast ved den tysk-østrigske grænse ved Kufstein. Vera havde regnet med, at turen kun skulle vare 2-3 dage. Nu begynder den dårlige samvittighed at dukke op, og hun telefonerer og telegraferer hjem. På denne måde får Erik mulighed for at sætte en eftersøgning i gang, og ved politiets hjælp efterlyses hun nu over hele Europa. Selv om der er opstået et kærlighedsforhold mellem Vera og Anton, har hun alligevel fået øjnene op for betydningen af hjemmet og af, at løse problemerne på stedet og ikke flygte fra andre eller sig selv af angst for ikke at kunne klare det hele. Mens politiet efterforsker hendes forsvinden, beslutter hun at vende hjem, fordi hun føler det, og samtidig er der foregået en udvikling i Erik. Han har indset, at hans tilværelse var ved at blive en vane, udvendighed og travlhed, mere end menneskelighed og kærlighed.
 


Medvirkende:
Helle VirknerVera - Eriks kone
Holger Juul HansenAnton - langturschauffør
Tove MaësHansen - klinikassistent
John WittigErik - Veras mand
Ebba AmfeldtVeras mor
Louis Miehe-RenardTandlæge - Eriks ven
Jacob NielsenLæge - Eriks ven
Børge Møller GrimstrupTysk betjent der tjekker lygter
Michael GlynnPeter - Erik & Veras søn
Annelise Brynneé Demuth
Thorkild Demuth
Carl Johan Hviid
Herbert Strauss
Knud Hilding

Kredits:
InstruktionSvend Aage Lorentz
ManuskriptSvend Aage Lorentz
MusikBørge Roger Henrichsen
KopiNordisk Film A/S
KostumerPreben Birck
TonemesterHenning Enemark
TonemesterOle Mørck
TonemesterJohn Stryhn
ProduktionSvend Aage Lorentz
Make-upLis Christensen
FotografHenning Bendtsen
BelysningsmesterPoul H. Hansen
BelysningsmesterPoul Madsen
ProduktionsselskabMinerva Film
Instruktion assistentOle Roos
Fotograf assistentFrank Paulsen
Fotograf assistentJørgen Juul Sørensen
UdlejningEuropa Film A/S
RegissørYrsa Lorentz
RegissørYelva Bendtsen

Lokationer:
Grænse ved Kruså

Iøvrigt:
Af omtale i Politiken den 19. november 1957 fremgår at de første udeoptagelser fandt sted på landeveje ved Viborg - og at andre optagelser skal foregå i Danmark, Tyskland, Østrig og Italien.

Der blev bl.a. foretaget optagelser i Innsbruck (Kilde: Ny Tid (Aalborg 10-12-1957)

Helle Virkner og Holger Juul Hansen var sammen med Lorentz og hans filmfolk pr. fiskebil gennem Europa. Størstedelen af filmen er optaget on location bl.a. i Hamburg, på de tyske autostradaer og i Tyrols bjerge.


Alle scener i Danmark blev optaget on location.