Nøddebo Præstegaard - 1934
Komedie. 26/11-1934
100 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
Vi er i København, i 1860´erne i en studenterhybel, hvor de tre brødre Christopher (Hans Egede Budtz), Frederik (Charles Tharnæs) og Nicolai (Hans Kurt) lever et beskedent men fornøjeligt studenterliv. Det er i dagene før jul, og de tre unge mennesker vil meget gerne tilbringe julen i den hyggelige Nøddebo Præstegaard. Især Nicolai, der aldrig har været der, men kun kender stedet fra brødrenes beskrivelse. Da eksamen står for døren, bestemmer de to ældre brødre sig for – til Nicolais store fortrydelse – at blive hjemme og holde jul i byen. Men så optræder der en frelsende engel på skuepladsen. Det er præstegårdens venlige karl Lars, der kommmer med invitation fra præsten og hans kone - og ikke mindst fra deres to døtre Emmy (Katy Valentin) og Andrea Margrethe (Karin Nellemose). Og så kan end ikke de to besindige brødre stå imod til stor fryd for Nicolai. Nicolai lover at han vil opføre sig pænt, og de drager afsted. De ankommer til præstegården hvor de bliver vel modtaget. Den stilfærdige Emmy har glædet sig til at gense Christopher og Andrea Margrethe har længtes efter Frederik. Nicolai aner intet om de fires interesse for hinanden, og forelsker sig hovedkulds i begge piger. Han bliver fortvivlet, da han finder ud af tingenes tilstand. Familien Keldborg – gode venner af præsten – er blevet inviteret til at tilbringe julen i præstegården og Nicolai er langt fra begejstret over at blive belejret af datteren Maldrubine (Karen Caspersen). Den gamle Sidse lugekone (Karen Poulsen), som også er inviteret, har en søn Henrik (Pouel Kern), der er karl hos præsten. Han bliver beskyldt for krybskytteri og afhentes af politiet og har udsigt til at tilbringe julen bag lås og slå. Nicolai har som bekendt ikke rigtig heldet med sig hos Emmy og Andrea Margrethe. Til gengæld lykkes det ham at afsløre den virkelige gerningsmand fra skoven. Han kommer på sporet af den usympatiske Peter Keldborg (Kai Holm) – følger sporet og får hurtigt slået fast, at Peter var krybskytten og ikke Henrik som straks får sin frihed. Nu kan man med sindsro gå ind til det pyntede juletræ. Så er ferien forbi og de tre studenter har haft en herlig tid. De to ældste brødre er blevet forlovet, og selv om der ikke blev nogen til Nicolai, har han været glad for alt hvad han har oplevet.
 


Medvirkende:
Hans Egede BudtzChristopher Kastrup - stud.teol.
Charles TharnæsFrederik Kastrup - stud.jur.
Hans KurtNicolai Kastrup , stud.med.
Johannes MeyerPastor Blicher
Agis WindingMarie Blicher - præstekone
Katy ValentinEmmy Blicher - datter
Karin NellemoseAndrea Margrethe Blicher - datter
Paul Holck HofmannOvesen - lærer
Maria GarlandFru Ovesen
Valdemar Schiøler LinckKeldborg - proprietær
Kai HolmPeter Keldborg - søn
Karen Sandberg CaspersenMaldrubine Keldborg - datter
Rasmus ChristiansenLars - karl
Karen PoulsenSidse - lugekone
Pouel KernHenrik, Sidses søn
Peter S. AndersenMads - hjulmand og klokker

Kredits:
InstruktionGeorge Schneevoigt
ManuskriptFleming Lynge
ManuskriptSvend Rindom
MusikCarl Michael Bellman
MusikEmil Horneman
DekorationerL. Mathiesen (Osvald L. Karms)
DekorationerChr. Hansen
TonemesterHenning O. Petersen
ProduktionNordisk Film A/S
SangteksterPeter Faber
SangteksterElith Reumert
KlipValdemar Christensen
KlipCarl H. Petersen
FotografValdemar Christensen
UdlejningA/S Kinografen
Efter roman afHenrik Scharling

Lokationer:
Tårnby Kirke

Filmen har sidst været vist på TV:
24/12-2009 på DK4   klik for at se flere
24/12-2008 på DK4
26/11-2008 på DK4

Iøvrigt:
I "Nøddebo Præstegaard" synger de tre unge studenter sangen "Vejen går til Nøddebo, ned til pastor Blicher", mens de kører i hestevogn på en vej i bidende frostvejr. Orkestret, som leverede ledsagemusikken kørte på ladet af en anden hestevogn foran - og imellem de to kørte "tonevognen" - en lille bus med mobilt lydanlæg, som skulle fange lyden både fra de syngende skuespillere og fra orkestret. Mens det gik nogenlunde med at optage studenternes sang, hører man på filmen tydeligt orkestrets toner blafre noget usikkert i den frostklare luft, mens musikerne har problemer med at få toner ud af de dybfrosne instrumenter. Hvad man ikke fornemmer er, at hestene, der trak vognen med orkestret, blev noget urolige over alt den uvante "støj" fra musikken.

Kilde: Nordisk Film - en del af Danmark i 100 år.Gården "Lindely" på Skoleholdervej i Københavns nordvest kvarter blev brugt ved optagelse af "Nøddebo Præstegaard" (Kilde Berlingske Illustreret Tidende 39-1941Tårnby Præstegaard blev brugt som lokation i "Nøddebo Præstegaard" (Kilde: Berlingske Aftenavis 16-02-1934 og Politiken 24-12-1956).
I "Nøddebo Præstegaard" blev scenerne juleaften i 1934 optaget i den gamle kirke i Taarnby på Amager. Det var i morgenbladene blevet bekendtgjort, at hvem der ville, kunne komme til at medvirke som "menighed". Fra tidlig morgen var en sand folkevandring til Taarnby, der ikke var forberedt på en sådan invasion. Bilerne sad fast i trængselen, ingen kunne komme frem eller tilbage, og kirken blev naturligvis hurtig fyldt. Mens menigheden fromt sad og sang julesalmer, var der om kirken slået en politikæde, der måtte holde de mange nysgerrige tilbage i passende afstand. (Kilde: Politiken 30-12-1940)