Kristiane af Marstal
Komedie. 3/8-1956
94 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
To unge skippere Hans Tønnesen (Louis Miehe-Renard) og Poul Nielsen (Kjeld Jacobsen) har et lille fragtskib (Parketbåd), som sejler fragt fra København til provinsen. Poul og Hans er forelsket i den samme pige Margit (Birgit Sadolin), som er datter af bagermester Bonnekamp (Knud Heglund). Margit vælger dog Poul. På deres bryllupsnat, kan Hans ikke sove. Han sidder i sin båd og hører et plask i vandet. Han springer i vandet og redder en ung pige Kristiane (Annemette Svendsen) fra druknedøden. Hun er fortvivlet, fordi hun er gravid og hun tør ikke fortælle sine forældre dette. Hans tilbyder at gifte sig med hende, og vedgå faderskabet, men på vej til sit eget bryllup får han motorstop.
 


Medvirkende:
Knud HeglundHeinrich Bonnekamp - Borgmester
Birgit SadolinMargit - Bonnekamps datter
Louis Miehe-RenardHans Tønnesen - skipper
Kjeld JacobsenPoul Nielsen - skipper
Kai HolmAndersen
Inger LassenLaura - Andersens kone
Annemette SvendsenKristiane - Andersens datter
Karl SteggerKarlsen - chauffør
Henry NielsenJens
Arthur JensenHarald
Paul HagenFrederik - bagersvend
Ego Brønnum-JacobsenFrom - Præst
Bjørn Puggaard-MüllerBartender
Axel StrøbyeSvendsen - sømand
Lili HeglundAmalie
Else PetersenDame med penge
Lise PanduroBryllupsgæst
Carl Johan HviidKortspiller
Annisette Hansen (Koppel)Pigen der er med Hans i biografen.
Jens MeinckeDrengen der er med Hans i biografen.
Holger VistisenBuspassager
Agnes Phister-AndresenBryllupsgæst
Astrid KraaDame i byen
Margrethe NielsenNysgerrig kone

Kredits:
InstruktionAnnelise Reenberg
ManuskriptJohn Olsen
MusikSven Gyldmark
DekorationerOtto Lund
DekorationerJørgen Krogh
KopiJohan Ankerstjerne A/S
TonemesterGeorg Jensen
TonemesterJon Branner
ProduktionslederPoul Bang
DrejebogJohn Olsen
DrejebogAnnelise Reenberg
DrejebogPaul Sarauw
KlipEdith Nisted Nielsen
FotografOle Lytken
ProduktionsselskabSaga Studio
Instruktion assistentBente Haack
UdlejningTeatrenes Films-Kontor A/S
ProducentJohn Olsen

Lokationer:
Bonnenkamp´s bageri og konditori
Gilleleje Havn
Præstø Rådhus

Filmen har sidst været vist på TV:
25/9-2009 på DK4   klik for at se flere
4/7-2009 på DK4
11/2-2009 på DK4
3/12-2008 på DK4
22/8-2008 på DK4
28/5-2008 på DK4
1/3-2008 på DK4

Iøvrigt:
Under filmoperatørers uddannelse, var det i mange år fast tradition, på operatørskolen, at vise scenen hvor Paul Hagen er filmoperatør. Sådan skulle man i alle tilfælde ikke gøre det.John Olsens brev til biografejerne:

"De kan glæde Dem til "Kristiane af Marstal", --- det bliver - om alt går vel - en dejlig dansk film, - så ægte dansk, at hver enkelt scene vil fylde os med glæde over vort eget lille, aparte fædreland! -- "Kristiane af Marstal" er et dejligt manuskript, - det synes alle, der har læst det, og jeg synes selv, det er bedre end "Møllen på Mols", - der hidtil har været mit yndlings-manuskript. Annelise Reenberg og Poul Bang går sammen om at iscenesætte "Kristiane af Marstal", for det første fordi Annelise jo som kvinde ikke kan være 100% a jour med livet ombord på en mandfolkeskude, men det kan Poul Bang, for han er gammel søulk med sætterskipper-eksamen, - for det andet skal der ikke spares på noget, der kan hjælpe med til at gøre denne film til en rigtig stor, god dansk film, så såvel SAGA som enhver anden biograf i Danmark, der opfører den, vil have den igen senere. -- Husk, det er oftest repriserne, der danner SAGA STUDIO's eneste overskud på en dansk film."
I november 1955 var Saga Studio i Ordrup omdannet til et konditori med liflig duft af bagværk. Årsagen var at man var igang med optagelse af scener til filmen "Kristiane af Marstal", hvori der forekommer scener i et konditori. Konditoriet havde man opbygget i filmatelieret - og det var iøvrigt kopieret efter et lille hyggeligt konditori i Bandholm. På billeder i Ekstrabladet i november 1955 kunne man se hvordan Knud Heglund, der i filmen spiller en bager-, borg- og brandmester, og hans svend Paul Hagen ser til brødet. Et andet billede viser Knud Heglund klar til udrykning efter at han telefonisk er kaldt ud til brand. Birgit Sadolin er i en fart klar med brandhjelmen og bagersvenden har spændt øksen om livet på ham. På endnu et billede ser man Saga's belysningsmester Børge Hansen, der er gået i gang med at pynte kager til en filmoptagelse. Børge Hansen var oprindelig selv uddannet som bagersvend og var for resten også sognefoged i Gentofte kommune. Børge Hansen eller "Bror Bolle", som han hedder i daglig tale, havde iøvrigt ikke drømt om, at han som belysningsmester skulle få brug for sin bagerkunst.I filmen "Kristiane af Marstal" blev de fleste udendørsscener optaget på Gilleleje Havn i maj 1956. En fisker blev glad for en hel ny mundering og overlod gladelig skuespilleren sin gamle.I "Dansk Familieblad" 9-1956 fortælles lidt om "Kristiane af Marstal".