Bolettes Brudefærd
Lystspil. 17/12-1938
98 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
Sognerådsformand Peter Enevoldsen (Peter Nielsen) er en mægtig mand, der hersker enerådigt i en lille sjællandsk landsby. Her bor også syersken Bolette Jensen (Bodil Ipsen), der er frygtet for sin skarpe tunge. Hun plejer at sige sin mening uden omsvøb, og da sandheden er ilde hørt, er hun ikke særlig afholdt blandt sognets magthavere. Men Bolette har dog også venner. En af dem er "Putkræmmeren" Morten Madsen (Peter Malberg), nabosognets original, der kører rundt med sin hestevogn og handler med æg og fjerkræ. En anden er Hans Henriksen (Sigurd Langberg), der i sine unge dage var forelsket i Bolette. Bolette selv forelskede sig dog i den dengang flotte Peter Enevoldsen, men hun blev svigtet af ham. Det har Hans aldrig tilgivet Peter, så der har siden været fjendskab mellem de to mænd. Der skal bygges et nyt vandværk i byen og "Peter Enevælde" har rævestreger for sammen med gårdejer Lundholm (Poul Holck Hofmann). Hvis han kan få sagen igennem i sognerådet, vil der blive en pæn skilling til ham selv. Da Bolette hører om dette, opsøger hun dem i krostuen, og de undgår ikke at høre hendes mening om deres rævekage. Sognerødderne føler sig dybt krænket og drøfter, hvordan de kan komme af med dette ubehagelige fruentimmer. Den unge kønne pige Sofie (Asta Hansen), som er tjenestepige hos Hans Henriksen, er kommet galt afsted. Hun skal ha' et barn med Peter Enevoldsens søn Karl (Pouel Kern). Han tør ikke fortælle det til sin strenge far. Bolette tager sig af den ulykkelige pige og går til Peter og fortæller ham, hvad der er sket. Peter bliver rasende og påstår, at det er løgn og opspind. Karl indrømmer over for sin far, at det er rigtig nok. Sognerådet samles, og man enes om at overtale "Putkræmmeren" til at gifte sig med Bolette. Man tilbyder ham en sum penge for det. Han bliver fikset op og så bliver han sendt på frierfødder til Bolette. Hun brister i latter, da hun ser ham i sit fine tøj. Hun kan dog ikke lade være med at tænke på Mortens ægteskabstilbud, og en dag drager hun afsted til Mortens hus. Her bliver gjort rent efter alle kunstens regler, og da Morten kommer hjem, er han forbløffet over den forandring, der er sket, og de to bliver hen ad vejen enige om at gifte sig. Morten er dog bange for, at Bolette skal opdage hans aftale med sognerødderne og dermed gøre det forbi. Da Hans Henriksen erfarer, hvordan det hænger sammen, afslører han den rette sammenhæng for Bolette. Hun bliver meget vred, - ikke så meget på Morten, - men på Peter Enevoldsen og hans kumpaner. Samme aften er der vælgermøde i anledning af det forestående sognerådsvalg. Hans Henriksen retter et voldsomt angreb på sognerådet og anklager dem for at have vanrøgtet deres tillidshverv. Bolette møder op på mødet og tager ordet. Hun fortæller sognets beboere, hvad hun har været udsat for fra sognerøddernes side. Morten er meget fortvivlet over afsløringen og tror, at han har mistet Bolette for evigt. Hvordan skal han dog få fortalt hende, at han virkeligt elsker hende?
 


Medvirkende:
Bodil IpsenBolette Jensen, syerske
Peter MalbergMorten Madsen - hønsekræmmer
Peter NielsenPeter Enevoldsen - sognerådsformand
Pouel KernKarl Enevoldsen - hans søn
Sigurd LangbergHans Henriksen - gårdejer
Asta HansenSofie - tjenestepige hos Hans Henriksen
Henrik MalbergKristiansen - tømrer - medlem af sognerådet
Charles WilkenPiil - urmager - medlem af sognerådet
Aage RedalTanggaard - smed - medlem af sognerådet
Aage FossBistrup - skomager - medlem af sognerådet
Valdemar Schiøler LinckEskemose - møller - medlem af sognerådet
Max IbenfeldtMikkel Mathiesen - medlem af sognerådet
Einar DalsbyKristensen Larsen - medlem af sognerådet
Petrine SonneMarlene - kromutter
Sigrid Horne-RasmussenKaren "Nelly" tjenestepige på kroen
Paul Holck HofmannLundholm - gårdejer
Ingeborg PehrsonTjenestepige hos Peter Enevoldsen
Peter S. AndersenMand, der tænder pibe i køkkenet
Anne Lise ChristensenTvillingerne Peter og Jens
Inger Lise ChristensenTvillingerne Peter og Jens

Kredits:
InstruktionEmanuel Gregers
ManuskriptFleming Lynge
MusikKai Normann Andersen
DekorationerChr. Hansen
DekorationerL. Mathiesen (Osvald L. Karms)
TonemesterHenning O. Petersen
SangteksterViggo Barfoed
KlipEdla Hansen
OrkesterTeddy Petersen
FotografValdemar Christensen
ProduktionsselskabNordisk Film A/S
Efter skuespil afOrla Bock
Efter skuespil afHenrik Malberg

Lokationer:
Skerne

Iøvrigt:
Billed-Bladet havde i nr. 18 den 2. august 1938 en artikel om optagelserne af "Bolettes Brudefærd".



I 1938 kørte Emanuel Gregers sammen med andre filmfolk fra Nordisk Film rundt på Sjælland for at finde et passende landsbymiljø til filmen "Bolettes Brudefærd" og uden held besøgte man mindst 50 landsbyer. Da man besluttede at køre over broen til Falster faldt man over landsbyen Skerne, der viste sig at være den "perle" man havde søgt.

I Lolland-Falsters Stiftstidende kunne man læse at filmfolkene sammen med nogle af skuespillerne ankom til Nordfalster lørdag formiddag den 23. juli 1938 (byens navn nævnes ikke i avisen, da man ville undgå at folk valfartede dertil). Resten af skuespillerne bl.a. Sigurd Langberg, Peter Malberg og Peter Nielsen kom senere efterhånden som der blev brug for dem.

Filmoptagelserne begyndte hos gdr. Hans Hansen, som havde en meget smuk og gammel bindingsværksgård, som fandtes præcis egnet til formålet. Foruden de forskellige scener blev der taget en række optagelser af gårdens dyr til senere brug. En bestemt hund tilhørende "Putkræmmeren" og som er med i flere af filmens scener, blev spillet af "Bob", som blev omtalt som Danmarks mest velafrettede hund. Alle indendørsscener blev optaget i Nordisk Films studier i København.

Desuden blev der optaget scener fra Sværkes gård og fra Skerne som helhed. Mange af de gamle huse der er med i filmen er senere nedrevet. "Putkræmmeren" boede i et hus som lå lige overfor Aage Piils hus, men huset er nu revet ned. På "Brudegården" boede sognerådsformanden, men i dag er der stort set kun stuehuset tilbage. Det er til gengæld meget flot istandsat.

En enkelt lokal dame blev forespurgt om hun ville følges med Bodil Ipsen ned ad landsbygaden i en bestemt scene. Den pågældende dames mand, smedemester Hans Rasmussen kunne samtidig også opleves på det hvide lærred, hvor han i en bestemt scene netop er i gang med at beslå en af byens pænere køreheste.

På gårdejer Hansens gård - Boms gård, som nu går under navnet "Brudegården", spiste skuespillerne frokost og havde der ophold i pauserne mellem de forskellige optagelser. Filmfolkene og skuespillerne kørte frem og tilbage mellem Hotel Baltic i Nykøbing F. og Skerne.

(Kilde: Artikel i "Jul på Falster", Årg. 15 (2009), side 80-87 af Ketty Lykke Jensen)