Den kloge mand - 1956
Komedie. 15/10-1956
98 min. Sort/hvid. VHS

Beskrivelse
I den lille idylliske by Randrup, bor den naturelskende og hyggelige tækkemand Rasmus Thomsen (Osvald Helmuth). Udover at istandsætte folks tage, driver han en lille "geschæft", som "Den kloge mand". Sønnen Ulf (Frits Helmuth), som læser til læge, er hjemme på ferie før den afsluttende eksamen i København. Rasmus' store drøm har altid været, at Ulf skulle blive "rigtig læge", og opnå det han selv altid har ønsket sig så inderligt. Ved sparsommelighed og de indtægter har får gennem de mange patienter, der søger ham fra fjern og nær, har han fået råd til at betale sønnens studium. Hans ry som klog mand er gået viden om. Det har gennem længere tid været en torn i øjet på distriktslægen Axel Haller (Jørn Jeppesen). Han ser i Rasmus Thomsen en alvorlig trussel mod patienternes helbred og liv. Hallers datter Lilli (Ulla Lock), som har studeret malerkunst i København, opsøger en dag Rasmus. Han bliver forbavset over hendes besøg. Hun fortæller ham, at hun og Ulf har lært hinanden at kende i København, og at de elsker hinanden. De har aftalt, at de breve Ulf skrev til hende, skulle adresseres til Rasmus. Lillis far er nemlig imod forbindelsen. Der opstår et meget tæt og varmt venskab mellem Lilli og Rasmus. Den dag Ulf kommer hjem, efter overstået eksamen med det eftertragtede "Præ", besat af tanken om, at få talt ud med faderen om hans "Geschäft", beder Lilli ham om at vente, for Ofelias (Sigrid Horne-Rasmussen) festmiddag venter. Rasmus' glæde for sønnens fine resultat kender ingen grænser. Rasmus' velkomsttale afbrydes imidlertid af Dr. Haller, som fortæller ham, at den 6 årige dreng Erik, som han har behandlet for børnegigt, er død på hospitalet af bughindebetændelse. Haller gør Rasmus opmærksom på, at det er hans pligt som læge at melde det til politiet. Denne hændelse medfører det endelige brud mellem far og søn. Ulf har længe følt uvilje mod faderens meriter. Det er en nedbrudt og fortvivlet Rasmus der lades ene tilbage, tynget til jorden af sit ansvar. Ulf bliver ansat hos Haller og Lilli og han gifter sig, og drager på bryllupsrejse, med gode og kærlige ønsker fra hendes forældre. Processen mod Rasmus går sin gang. Han har et inderligt ønske om, at sone sin brøde, og forstår ikke, at dommen gøres betinget. Lilli og Ulf får en lille pige, Kirsten, som Rasmus må stjæle sig til at se. Lilli prøver gentagne gange, at få Ulf og hans far forsonet, men det lykkes ikke. Kirsten bliver syg. Intet kan redde hende, og en dag er hun død. Sorgen flytter ind i lægeboligen, Lilli har tabt livsmodet. Hun vil kun tale med Rasmus, som hun altid har haft stærke følelser for. Dr. Haller må, efter pres fra sin kone Gerda (Randi Michelsen), bide al stolthed i sig. Han henvender sig til Rasmus for at bede om hjælp, men det er forgæves. Hvad Haller ikke kunne, det kunne Ofelia. I silende regn vandrer Rasmus til lægeboligen. Det er ikke "Den kloge mand", der bringe hjælpen, men et klogt og varmhjertet menneske.
 


Medvirkende:
Osvald HelmuthRasmus Thomsen - den kloge mand
Frits HelmuthUlf Thomsen - hans søn
Sigrid Horne-RasmussenOfelia - husholderske hos Rasmus
Jørn JeppesenAxel Haller - distriktlæge
Randi MichelsenGerda Haller - hans kone
Ulla LockLilli Haller - deres datter
Ove SprogøeNiels - altmuligmand hos Haller
Preben Lerdorff RyeThorkild Andersen - gårdejer
Signi GrennessClara Andersen - hans kone
Emil Hass ChristensenDommer
Jessie RindomFru Fredheim - pensionatværtinde
Arthur JensenMorten Gamst - skomager
Helga FrierBodil Barsk - hans kone
Henry NielsenOle Perup - hjulmager
Gitte HænningGitte - en lille pige
Keld MarkuslundJespersen - landbetjent
Annemette SvendsenAlvilda - patient hos Rasmus
Henny Lindorff BuckhøjAlvildas mor
William KisumAnders Kristensen - Alvildas kæreste
Henry LohmannPatient hos Rasmus
Kirsten PasserStuderende på malerskolen
Knud SchrøderKortspiller hos distriktlægen
Povl WöldikeKortspiller hos distriktlægen
Jørgen BeckAnklager
Malene SchwartzStuepige hos fru Fredheim
Kirsten WaltherPensionær hos fru Fredheim
Ole IshøyPensionær hos fru Fredheim
Bent BørgesenStuderende
Ingrid LangballeDame i toget
Erwin Anton SvendsenStuderende
Jørn RoseVred studerende
Alice Sterup-HansenStuderende
Poul ClemmensenStuderende
Henrik SandbergLæge

Kredits:
InstruktionJon Iversen
ManuskriptPaul Sarauw
MusikKai Normann Andersen
DekorationerErik Aaes
KopiJohan Ankerstjerne A/S
TonemesterHenning Møller
ProduktionslederHenrik Sandberg
SangteksterArvid Müller
Make-upElse Christensen
KlipEdith Schlüssel
FotografKarl Andersson
ProduktionsselskabASA
Fotograf assistentJohn Carlsen
ScriptAxel Martekilde
AtelierA/S Palladium
ProducentHenning Karmark
RegissørHelge Bille
DirigentArne Lamberth

Lokationer:
Lejre Station
Roskilde Ting- og Arresthus
Sæby Præstegård, - Kr. Hyllinge
Thurø Kirke
Vænget 7, Kattinge

Iøvrigt:
Retsscenerne i filmens slutning er optaget i og omkring Roskilde Ting- og Arresthus.
Paul Sarauws skuespil var inspireret af en autentisk retssag mod en nordjysk kvaksalver i 1928. Skuespillet er tidligere filmatiseret i Danmark i 1937 og i Sverige som "Kloka gubben" i 1938.

Den fredede præstegård i Sæby ved Roskilde Fjord indgik i filmen "Den kloge mand" som bolig for den nidkære kredslæge, den kloge mands modstander (Kilde: Politiken 09-08-1956)

Optagelserne til filmen vinteren 1955, men hovedparten af filmen blev indspillet sommeren 1956 i Kattinge på Sjælland og i Sæby, hvor præstegården gjorde det ud for filmens kredslægebolig. (Jyllands-Posten 13-10-1956)