Gymnasiepigen
Ungdomsfilm. 25/2-1960
80 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
Den attenårige Vibeke Henningsen (Susanne Bruun Koppel) er elev på en stor moderne skole for piger og drenge. Hun er enebarn, og hendes forældre, Ingeniør Hans Henningsen (Asbjørn Andersen) og Tandlæge Ester Henningsen (Karen Marie Løwert), som begge er selverhvervende, har ikke ofret den fornødne tid på Vibekes opdragelse. Hun er født med et stridbart og vanskelig karakter, og da hun bliver rykket ned fra 3. G til 2. G efter en prøvetid, retter hun al sit had mod en af skolens mest afholdte lærer, Lektor Poulsen (Preben Neergaard), som hun direkte beskylder for at have nægtet hende fortsættelse i 3. G. lektor Poulsen forsøger på sin måde at hjælpe Vibeke, men hun vil ikke glemme sin ”ydmygelse” og efter et stort bal på skolen, tager begivenhederne en overraskende vending. Alle elever har forladt skolen. Kun Lektor Poulsen, der går en sidste runde sammen med pedel Hansen (Paul Hagen), er tilbage. Dog har Vibekes veninde, den søde og naive Lone (Birte Bang), uden nogens vidende, heller ikke forladt skolen. Hun er ved at rydde op i gymnastiksalen. Vibeke selv er ved at klæde om i et lokale ved siden af gymnastiksalen. Da Lektor Poulsen kommer ind, bebrejder han hende, at hun endnu ikke er gået. Pedel Hansen og Lone hører hende pludselig råbe om hjælp og styrter til. De finder Lektor Poulsen sammen med den halvpåklædte Vibeke i en situation, der meget nemt kan misforstås, Lektor Poulsen ønsker ikke at forklare nærmere, hvad der er hændt, da han jo ikke på nogen måde har forulempet Vibeke, men Vibeke mener nu i kraft af omstændighederne, at kunne tage en frygtelig hævn over sin lærer. Hun lægger en nøje slagplan og får veninden Lone, pedel Hansen og den unge Vikar Preben Møller (Peter Marcell) (som er meget betaget af hende) til at vidne på en sådan måde, at det kan se ud som om, Lektor Poulsen har opført sig højst upassende overfor hende i omklædningsrummet. Også Vibekes forældre Hans Henningsen og moderen Ester Henningsen bliver mobiliseret, og sagen forelægges Rektor Engskjold (Bendt Rothe). Det kommer på tale at suspendere Lektor Poulsen og hans kone Else (Grethe Holmer) er lammet over beskyldningernes alvorlige karakter. Det er påstand står mod påstand. Hele familien Poulsens fremtid synes at være ødelagt. Indtil skolens latinlærer lektor Johansen (Helge Kjærulff-Schmidt) får nogle af eleverne til at tage affære. Et nyt vidneudsagn vender i sidste minut hele spillet. Sandheden kommer frem og Vibeke må finde sig i en afstraffelse, der er værre end selv hun med sin meget livlige fantasi kunne have forestillet sig.
 


Medvirkende:
Susanne Bruun-KoppelVibeke Henningsen
Asbjørn AndersenHans Henningsen - ingeniør
Karen Marie LøwertFru. Ester Henningsen - tandlæge
Birte BangLone
Kirsten SaerensGitte
Kurt Erik NielsenPeter
Paul HüttelBørge
Ole IshøyMogens
Preben NeergaardErik Poulsen - lektor
Grethe HolmerFru. Else Poulsen
Niels-Erik AaesPoulsens søn
Jesper RavnPoulsens søn
Peter MarcellPreben Møller - cand.mag.
Hannah BjarnhofFrk. Christensen - gymnastiklæreinde
Paul HagenHansen - pedel
Bendt RotheEngskjold - rektor
Helge Kjærulff-SchmidtJohansen - lektor
Elsie NeubertStuepige
Bente Wienberg-HansenInger
Bjørn Spiro

Kredits:
InstruktionJohannes Allen
ManuskriptJohannes Allen
MusikSvend Erik Tarp
DekorationerErik Aaes
KopiJohan Ankerstjerne A/S
TonemesterHenning Møller
ProduktionslederWerner Hedman
ProduktionslederLeif Feilberg
DrejebogJohannes Allen
Make-upLene Ravn Henriksen
KlipAnker Sørensen
KlipEdith Schlüssel
AssistentOle Schultz Jensen
FotografKjeld Arnholtz
ProduktionsselskabA/S Palladium
Instruktion assistentJens Ravn
Fotograf assistentErik Overbye
ScriptCarin Aaes
UdlejningA/S Palladium
Klip assistentLars Brydesen
Teknisk InstruktionOle Mynster
ProducentPreben Philipsen
RegissørAlbert Watson

Iøvrigt:
Arbejdstitel: falsk vidnesbyrd.

Palladium fik en overraskelse i 1960 da GYMNASIEPIGEN blev forbudt for børn. Selskabet kunne slet íkke forstå det og bad justitsministeren omstøde afgørelsen.
En film om skoleungdom vil sikkert have et stort publikum hos disse. Både cencuren og filmrådet var enige heri - men nåede til den diametralt modsatte konklution.

Filmens handling er i korthed følgende: Vibeke er blevet oversidder i 2.g. Hun lægger skylden herfor på sin engelsklærer og beskylder ham løgnagtigt for at have gjort forsøg på at forføre hende. Læreren er nær ved at miste sin stilling, men nogle af Vibekes klassekammerater griber ind og sætter tingene på plads. Forbudet mod, at filmen vises for børn, skyldes den betragtning, at skildringen af Vibekes forsøg på at skade læreren kan have en uheldig instruktiv virkning på et børnepublikum. En censor er ikke enig i denne betragtning og ville, da atmosfæren i filmen trods emnet ikke er præget af erotik, tillade filmen for børn.

Kilde: Filmen i Danmark 1983.