I kongens klær
Lystspil. 24/9-1954
97 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
I firmaet Petersen Petersen og Petersen A/S opdager lagerforvalter Jensen (Ib Schønberg), at der er skjult narkotika i nogle baller Karpok, afsendt fra Müller i Hamburg. Grosserer Johan Petersen (Kjeld Petersen) forsyner sig med lidt rigeligt cognac for at dulme nerverne og beslutter, at tage til Müller i Hamburg for at få en forklaring. Men den skal findes et helt andet sted, Nicolaj Hansen (Buster Larsen) og Jens Hik (Arthur Jensen), to snedige smugler, bliver opdaget, da de henter narkoen ude på Øresund, skarpt forfulgt af tolderne, sejler de ind i frihavnen, og gemmer varene i Petersen, Petersen og Petersens pakhus. Johan Petersen som er blevet temmelig beruset, bliver stoppet af Politiet for spirituskørsel, og er indædt ond i sulet da han kommer hjem. Hans kone Karoline (Erni Arneson) foreslår ham en kold dukkert i Øresund for at dulme sit raseri. Han bliver ikke mildere stemt da han støder ind i en tidligere ansat i hans firma, nu løjtnant Henrik Grøn (Louis Miehe Renard), som sværmer for hans datter Elsebet (Elsebet Knudsen). Under deres skænderiet gør han Henrik opmærksom på, at han ikke kender ham, og at han er luft for ham. Nicolaj og Jens Hik er på vej til Johan Petersen’s privatbolig på Strandvejen. De møder 2 betjente som fatter mistanke til dem, og de flygter hver sin vej. Nicolaj ser Johan Petersen gå i vandet, og ser sit snit til at stjæle hans tøj. Han hænger sit eget i stedet for. Efter vandgangen kan Johan ikke finde sit tøj, og må tage Nicolaj's på. Samtidig i Hjemmet ankommer den nye stuepige Oline (Bodil Steen). Karoline er meget forvirret hun skal i byen, og lader Oline ene hjemme i villaen. Da Johan prøver at komme ind, tilkalder hun politiet, hun benægter, at kende noget til ham. I hans lomme finder politiet en indkaldelsesordre til militæret, lydende på navnet Nicolaj Hansen, så de afleverer ham på kasernen. Her bliver han taget under ’Kærlig’ behandling af Søren Rask (Dirch Passer) nr. 66 og Jens Rasmussen (Ove Sprogøe) nr. 65. Johan bliver ved med at påberåbe sig, at det er en fejltagelse, men ingen tror på ham, han opdager at Henrik Grøn er tjenestegørende på kasernen. Johan be'r ham om, at fortælle hvem han er, men Henrik minder ham om den samtale, de havde sidst de så hinanden. Oline som er kæreste med 65, forsyner dem med alskens goder fra grossererens køkken, og under et besøg, fortæller han Oline hvor hun kan finde cognacen. Johan betror sig til 65, 66 og Oline, som lover at hjælpe ham af med, de belastende varer han har på sit lager. Under en øvelse ’låner’ de en lastvogn for at kører til firmaet og hente narkoen. Her overrasker de Nicolaj og hans kumpaner, det kommer til et vældigt håndgemænd. Det lykkedes Smuglerne at slippe væk, men de er så uheldig, at de kører op af de sliskerne og ind i lastbilen. Og bliver transporteret til Kasernen. Her bliver Nicolaj endelig langt om længe indlemmet i Kongens klæ’r.
 


Medvirkende:
Kjeld PetersenJohan A. Petersen - grosserer - rekrut 67
Erni ArnesonKaroline - grossererens kone
Elsebet KnudsenElsebet - grossererens datter
Louis Miehe-RenardHenrik Grøn - premierløjtnant
Ib ConradiVilhelm Holm - oversergent
Axel StrøbyeThorvald Rønne - sergent
Dirch PasserSøren Rask - rekrut 66
Ove SprogøeJens Rasmussen - rekrut 65
Bodil SteenOline Poulsen - husassistent
Buster LarsenNikolaj Hansen - smugler
Arthur JensenJens Hik - smugler
Henry NielsenPeter Kvist - overbetjent
Carl Johan HviidSchmidt - overbetjent
Gyrd LöfquistHøegh - politibetjent
Paul HagenHulegård - politibetjent
Caja HeimannFrk. Hansen - sekretær
Ole MontyMilitærlæge
Carl OttosenSøpolitibetjent
Ib FürstSøpolitibetjent
Margrethe NielsenKontordame
Mogens JuulSkildvagt
Poul ClemmensenBetjent
Bjørn Puggaard-MüllerBetjent
Karl SteggerFængselsbetjent
Orla HoffmannTjener I Nyhavn
Thorkild DemuthCarlsen - betjent
Liang Schin1. Sømand
Lai-Fun2. Sømand
Ib SchønbergJensen - lagerforvalter
Kirsten PasserRestaurationsgæst i Nyhavn
Benny JuhlinRestaurationsgæst i Nyhavn
Vera StrickerRestaurationsgæst i Nyhavn
Jørgen BuckhøjKunde hos Petersen, Petersen og Petersen
Viggo HansenKunde hos Petersen, Petersen og Petersen

Kredits:
InstruktionPoul Bang
ManuskriptJohn Olsen
MusikSven Gyldmark
DekorationerJørgen Krogh
DekorationerOtto Lund
KopiJohan Ankerstjerne A/S
TonemesterJon Branner
TonemesterGeorg Jensen
DrejebogJohn Olsen
SangteksterPoul Sørensen (Poeten)
KlipAnker Sørensen
FotografKjeld Arnholtz
ProduktionsselskabSaga Studio
Instruktion assistentSolveig Ersgaard
Fotograf assistentJørgen Christian Jensen
UdlejningTeatrenes Films-Kontor A/S
ProducentJohn Olsen
Efter skuespil afAxel Frische

Lokationer:
Hellerup Havn
Kronborg
Mosehøjvej 45, Charlottenlund
Nyhavn
Ringsted Kaserne
Skjoldenæsholm
Vestre Fængsel

Filmen har sidst været vist på TV:
6/11-2023 på TV2 Charlie   klik for at se flere
27/8-2023 på TV2 Charlie
15/5-2023 på TV2 Charlie
20/2-2023 på TV2 Charlie
24/10-2022 på TV2 Charlie
9/2-2020 på TV2 Charlie

Iøvrigt:
Optaget efter Axel Frische svenske filmfarce: 65, 66 og mig.

Kassernen der bruges i filmen er Ringsted kaserne, hvor elever fra Artilleriets befalingsmandsskoler var statister.Saga optog den 24. juli 1954 nogle scener til filmen på Grønttorvet i København. I filmen gav Kjeld Petersen rollen som beruset motorfører. Selskabet stillede attrap-heller op, som blev påkørt af den berusede, og for at gøre filmen så virkelighedstro som mulig medvirkede rigtige politifolk. Der var under optagelsen nær sket en ulykke. Færdselsbetjent Hermansen kørte på motorcykel efter den "berusedes" bil, men denne foretog en pludselig drejning, så betjentens motorcykel blev grebet af kofangeren og slæbt 14 meter med. Hermansen slap med en kvæstet finger.Ved filmoptagelserne var selskabet ikke ven med solen. F.eks. blev der optaget en lille scene, hvor Elsebet Knudsen og nogle veninder går i vandet i Øresund. Det er en meget kort scene. Den er ganske uvæsentlig for handlingen og den er kun på lærredet i et par minutter. Det tog otte timer at indspille den smule vandpjaskeri ved en bro oppe i Rungsted. Fra kl. 8 om morgenen lå filmfolkene på lur, klar til at springe frem (og ud), hvis solen skulle kikke ned gennem et hul i regnskyerne. Og det skete ikke før ved 4-tiden om eftermiddagen.Soldaterscenerne blev indspillet på artilleriets befalingsmandsskole i Ringsted, hvor den glade Saga-ekspedition blev modtaget som gamle og gode venner (det var også her at "Rekrut 67 Petersen" blev optaget. Under direktør Poul Bangs kyndige instruktion og med militær bistand af Kaptajn Munk arbejdede man i timevis med hver enkelt scenebid. Intet måtte være ukorrekt. Kasernen var under ombygning og håndværkerne, der skulle have lov at larme, måtte indstille arbejdet, når solen kom på besøg og kamaraet snurrede. Af de tre rekrutter Kjeld Petersen, Dirch Passer og Ove Sprogøe havde kun Dirch Passer tidligere prøvet forsvarets alvor - i marinen. Saga fik lavet en uniform til Lange Dirch, der hver dag trygt kunne lade sin mundering blive tilbage i Ringsted. Ingen befalingsmand ville kunne tage fejl af den og sin egen. Saga skulle filme otte dage og de soldater, der var stillet til rådighed som statister var genstand for almindelig misundelse til trods for at deres daglige geværeksersits blev øget væsentligt. De fik ingen kontant godtgørelse, men der ventede dem en øl eller to, når optagelserne blev forlagt til eksercermarken. Sceneriet i Kasernegården blev en folkeforlystelse. Dagen igennem var kasernemuren balkon for snesevis af filmbegejstrede ynglinge. To drenge havde endda fundet på at anbringe en stol under muren og mod at erlægge fem øre kunne publikum benytte den som stige til de bedste pladser. (Folketidende Ringsted 26-05-1954, Berlingske Aften Avis 20-08-1954, Aftenbladet 26-08-1954)
Frihavns Funktionærblad oplyste at i de to danske sukcesfilm ASA's "En sømand går i land" og Saga's "I kongens klæ'r" er de indledende scener, der sætter handlingen igang, optaget i Frihavnen, henholdsvis på Vestkajen og på Østkajen.