Nu stiger den
Lystspil. 26/8-1966
101 min. Farve. DVDVHS

Beskrivelse
I det herrens år 1871 i den lille landsby ’Bakkebølle’ ved Vordingborg fødtes et drengebarn som blev døbt Jacob Christian Ellehammer, som ung mand blev han uddannet som urmager, men i 1889 da elektriciteten for alvor begyndte at udbrede sig gav han sig i kast med elektromekaniske eksperimenter. Som Nygift ernærede Ellehammer (Louis Miehe-Renard) sig med fremstilling af motorcykler ’Model Elham’ og andre mærkværdigheder. Han fik den tanke at han ville fremstille en flyvemaskine. Han ved at det kan lade sig gøre, men han ved også at det er en lang og trang vej. De første vakkelvorne stativer bliver almindelig latterliggjorte, og hans gennemhullede økonomi truer med at sætte en stopper for det hele. Efter et farligt uheld med en forsøgsmaskine overtaler Ellehammers kone Anette (Vigga Bro), ham til at holde op så han helt og holdent kan hellige sig hende og deres ventende barn, og kun at foretage sig borgerlige sysler med fornuft i. Men hun må erkende at opfindere ikke er sådan at gøre borgerlige. Ellehammer er først rigtig lykkelig, da han kommer i gang med sin flyvemaskine igen, og da hun endelig accepterer dette, støtter hun ham helt og holdent. Han har andre gode venner, hans trofaste medhjælper Pehtersen (Morten Grunwald) tilbyder ham sine få sparepenge, og hans entusiastiske ven, den unge grosserer Just (Axel Strøbye) vil også gerne yde sit. Just er imidlertid afhængig af sin jævnaldrende og foruroligende dejlige stedtante Caroline (Ghita Nørby), der er indsat som hans formynder, og da hun nægter at deltage økonomisk i galskaben bringer Just uden Ellehammers vidende hele foretagende i kløerne på nogle pengehajer, der af hensyn til nogle militære ballon interesser vil gøre alt for at kontrollere projektet med maskinen der er tungere end luften. Netop den dag Ellehammer sammen med Just og sin uundværlige pertentlige broder Johannes (Carl Ottosen) er klar til den første rigtige flyvning, vælger pengeudlånerne at slå til med en forfalden fordring, og Kongens Foged (Walt Rosenberg) De tager afsted til øen Lindholm hvor flyvningen skal finde sted i al hemmelighed, for at beslaglægge maskine, og panter som de har pant i. På Ellehammers værksted i København har Pehtersen og den nu højgravide Anette forgæves søgt at hindre en tvangsaktion, og nu mobiliserer de som sidste udvej Caroline, der aner sin elskede Just i fare, og derfor straks er parat med penge og et imponerende nyt automobil. Efter en dramatisk jagt over Sjælland til færgestedet Bandholm, hvor Fogedens tog og Carolines vogn skiftes til at fører, lykkedes det at besejre pengefolkene i et veritabelt søslag på vej over til øen. Maskinen letter over hovedet på de slagne, og Ellehammers ide har vist sin bærekraft. Og da han vender hjem har Anette belønnet ham med en søn, der straks får sin luftdåb i fars arme.
 


Medvirkende:
Louis Miehe-RenardJacob Christian Ellehammer
Morten GrunwaldPehtersen - hans assistent
Vigga BroAnette - Ellehammers kone
Ghita NørbyCaroline
Axel StrøbyeJust
Bendt RotheRosen - greve
Gunnar LauringFrederiksen - husvært
Carl OttosenJohannes - Ellehammers bror
Jørgen RygKlamm 1.
Preben KaasKlamm 2.
Marie-Louise ConinckKlammernes sekretær
Jesper LangbergVernøe - journalist
Sejr Volmer-SørensenChefredaktør
Jørgen WeelPressefotograf
William RosenbergPrinsen
Bent VejlbyPalm - grosserer
Walt Rosenberg jun.Kongens foged
Jørgen Hartmann-Petersen - HabakukRekommandør
Lili HeglundJordemoder
Bjørn SpiroLæge 1.
Ingolf DavidLæge 2.
Gunnar LemvighBankdirektør
Svend JohansenKordegn
Benny JuhlinHushovmester
Daimi GentleDuzanie Jelling - syngepige
Avi SagildPåklæderske
Paul KelvinTjener
Niels HinrichsenJournalist
Peter BonkeBankdirektørsekretær
Jørgen GreenJournalist
Lise MeilstrupNabokone
Birger JensenPostbud
Søren StrømbergBybud
Christian BrochorstKøbmand
Svend DamBager Olsen
Arne SkovhusTilskuer der siger:"Pjat."
Leif Kayerød
Erland Sneevang
Morten FlyverbomEllehammer som ung

Kredits:
InstruktionAnnelise Hovmand
ManuskriptJørgen Hartmann-Petersen - Habakuk
ManuskriptAnnelise Hovmand
MusikErik Fiehn
DekorationerSteini Sveinbjörnsson
Still fotografMikael Salomon
KopiJohan Ankerstjerne A/S
KostumerUlla Britt Söderlund
TonemesterKai Gram Larsen
ProduktionLeif Feilberg
DrejebogJørgen Hartmann-Petersen - Habakuk
DrejebogAnnelise Hovmand
SangteksterJørgen Hartmann-Petersen - Habakuk
Make-upLene Ravn Henriksen
KlipLars Brydesen
AssistentJust Wernberg
AssistentBirthe Frost
AssistentJens Ravn
AssistentOle Jensen
FotografHenning Bendtsen
ProduktionsselskabRialto Film
Fotograf assistentMorten Flyverbom
UdlejningGefion Film
AtelierFlamingo
ProducentPreben Philipsen
ProducentAnnelise Hovmand
MalerJohn Wexøe

Lokationer:
Amalienborg Slotsplads
Museumsbanen Maribo - Bandholm
Wesselsmindevej 15, Nærum

Filmen har sidst været vist på TV:
4/12-2011 på DK4   klik for at se flere
26/10-2011 på DK4
27/7-2011 på DK4
15/12-2010 på DK4
2/6-2010 på DK4
1/4-2010 på DK4
21/10-2007 på TV2 Charlie
22/7-2007 på TV2 Charlie
3/5-2007 på TV2 Charlie
12/9-2006 på TV2 Charlie
18/7-2006 på TV2 Charlie
28/3-2006 på TV2 Charlie

Iøvrigt:
Annelise Hovmand fortæller i bogen "Os fra Nærum" at man filmede meget ovre i Søllerød og Gl. Holte. Bl.a. en scene hvor Louis Miehe-Renard og Vigga Bro kommer kørende i en hestevogn og inde på marken ved en gård stod der en lama. Det opdagede man først efter filmoptagelsen, men man orkede ikke at tage scenen om og lod som om at der selvfølgelig var lamaer i Danmark. Nogle af flyvescenerne blev optaget på en flyveskole ved Næstved, hvor man fik lov at eksperimentere. Andre blev optaget ude på Amager med København i baggrunden.

Locations: Søllerød og Gl. Holte. Nogle af flyvescenerne er optaget på en flyveskole ved Næstved, andre er optaget på Amager (Kilde: "Da Nærum havde sit eget filmstudie, Rudersdalavis 26-05-2011).